Om met Valys Begeleid te kunnen reizen heeft u een Valyspas nodig. U komt in aanmerking voor een pas als u één van de volgende documenten heeft:

  • een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op Wmo-vervoer (zoals bijvoorbeeld een Regiotaxipas);
  • een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op een Wmo rolstoel of -scootmobiel;
  • een gehandicaptenparkeerkaart van de gemeente;
  • een OV-Begeleiderskaart.

U heeft uw Valyspas het snelst in huis als u de aanvraag digitaal doet via pasaanvraag.nl. Ook kunt u per post een pas aanvragen. U dient dan een kopie van een van deze documenten, samen met een pasfoto, kopie identiteitsbewijs en een volledig ingevuld Valys aanvraagformulier op te sturen naar Valys. Vervolgens wordt beoordeeld of uw informatie volledig is en of u inderdaad in aanmerking komt voor Valys vervoer. Indien dit het geval is, ontvangt u binnen twee weken uw pas en kunt u op stap. Een Valys aanvraagformulier kunt u hier aanvragen of doe uw aangifte digitaal hier.

Heeft u al een Valyspas en wilt u gebruik maken van Valys Begeleid? Dan hoeft u verder niets te doen. Op het moment dat u een reis met Valys Begeleid boekt, zorgt de Valys Reisassistent er voor dat u de Valys Treinpas krijgt. Ook een eventuele begeleider krijgt een Valys Treinpas. Met deze pas kunt u uw treinreis maken. Na afloop van uw reis neemt de Valys Reisassistent de treinpas weer in. U heeft hier verder geen omkijken naar. De kosten van de treinreis vindt u op uw overzicht dat u maandelijk krijgt. Ook kunt u dit altijd bekijken op uw persoonlijke pagina's. 

Voor informatie over het Hoog Persoonlijk Kilometerbudget (HPKB) kunt u terecht op de website van HoogPKB. Indien u in aanmerking komt, kunt u hier digitaal een Hoog Persoonlijk Kilometerbudget aanvragen.