Wat is Valys Begeleid?

Valys Begeleid biedt deur-tot-deur vervoer met taxi en trein (2e klasse) onder begeleiding. Valys Begeleid is er voor mensen die, naast taxi, ook met de trein willen en kunnen reizen, maar daarbij begeleiding nodig hebben. U reist dan niet alleen, maar onder begeleiding van een Valys Reisassistent.

Een Valys Reisassistent helpt u van de taxi naar de trein, bij een overstap tussen twee treinen en weer van de trein naar de taxi. Daarnaast regelt Valys voor u NS Reisassistentie indien u gebruik wenst te maken van een brug om in of uit de trein geholpen te worden. In de trein maakt u gebruik van het Valys Reismaatje. Dit is een soort telefoon waarmee altijd bekend is waar u bent en waarmee u direct contact kunt leggen met Valys als u hulp nodig heeft. Valys Begeleid is beschikbaar op alle stations waar NS Reisassistentie mogelijk is. Dit zijn er meer dan 250.

Met Valys Begeleid kunt u meer reiskilometers maken met uw persoonlijk kilometerbudget (PKB), omdat alleen de taxikilometers van uw PKB gaan. U kunt hierdoor vaker op stap en ook langere reizen maken. Met Valys Begeleid kunt u op meer dan 100 treinstations in-, over- en uitstappen.


Prijs Valys begeleid

U betaalt voor Valys Begeleid een kilometerprijs voor de taxi en een tarief voor de trein. Als u beschikt over een kortingsproduct voor het OV, dan kunt u dit gebruiken. Wanneer u niet beschikt over een eigen OV-chipkaart, dan kunt u gratis de Valys Reispas aanvragen. Als pashouder van Valys krijgt u jaarlijks een persoonlijk kilometerbudget (PKB). Binnen uw PKB reist u met de taxi voor € 0,268 per kilometer. U mag gratis een begeleider meenemen en nog maximaal twee reisgenoten, waarvoor betaald moet worden. Voor elke reisgenoot betaalt u voor de taxi € 0,268 per kilometer. Uw begeleider en reisgenoten moeten zelf voorzien in hun OV-vervoersbewijs.


Hoe werkt Valys Begeleid?

Met Valys Begeleid reist u op de volgende manier:

  • u boekt uw reis online via Vita Mobiliteit of telefonisch;

  • u wordt thuis door de taxi opgehaald en naar het station gebracht;

  • op het station wordt u door een Reisassistent vanaf de taxi begeleid naar het perron waar uw trein zal vertrekken;

  • de treinreis is op basis van tweede klasse;

  • als u een rolstoel nodig heeft voor het vervoer van de taxi naar de trein (en bij aankomst weer naar de taxi) dan krijgt u een tijdelijke rolstoel;

  • bij de trein krijgt u het Valys Reismaatje. Het Reismaatje weet precies waar u zich bevindt en kan u waarschuwen als u bijvoorbeeld te vroeg of te laat uit de trein zou stappen. Ook kunt u met één druk op de knop contact leggen met Valys. Zo bent u tijdens de treinreis altijd in staat om contact te houden met Valys;

  • u ontvangt ook nog een persoonlijk reisschema dat u precies laat zien waar u moet uit- of overstappen;

  • als u moet overstappen, wordt u door een Reisassistent opgewacht en begeleid naar uw aansluitende trein;

  • als u op uw station van bestemming bent aangekomen, wordt u door een Reisassistent opgewacht en naar de gereedstaande taxi begeleid;

  • de taxi brengt u vervolgens naar uw eindbestemming.

In de planning van uw reis zorgen wij ervoor dat u zo min mogelijk hoeft over te stappen. U wordt bij het overstappen begeleid door de Valys Reisassistent. U kunt met Valys Begeleid reizen van 6.00 uur ’s ochtends tot 01.00 uur ’s nachts.